Peperiksaan Forensik Farmasi

12 comments

Mana-mana individu yang berminat untuk mendaftar sebagai ahli farmasi di Malaysia ni perlu memenuhi beberapa syarat:

(a) Memiliki kelulusan yang diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia
(b) Telah menjalani housemenship/latihan sebagai ahli farmasi berdaftar bersyarat (provisionally registered pharmacist - PRP) di mana-mana hospital/premis yang telah ditetapkan oleh kerajaan
(c) Lulus peperiksaan forensik farmasi semasa dalam tempoh latihan sebagai PRP.

Forensik ni bermaksud penggunaan sains untuk menjawab soalan yang berkait dengan perundangan. Oleh yang demikian, forensik farmasi bermaksud penggunaan pengetahuan di dalam bidang sains farmasi untuk menjawab soalan yang berkait dengan undang-undang.

Setiap ubat-ubatan dan sesetengah bahan kimia yang dijual dan digunakan oleh pesakit, industri perkilangan dan sebagainya tertakluk kepada undang-undang negara. Undang-undang yang berkaitan dengan ubat-ubatan, racun dan bahan kimia antaranya ialah Akta Racun 1952, Akta Jualan Dadah dan Peraturan Racun 1989. Kementerian Kesihatan Malaysia bertanggungjawab memastikan semua undang-undang ni dipatuhi oleh para penjual dan pengguna ubat-ubatan, dadah dan juga racun. Oleh kerana ahli farmasi merupakan golongan profesional yang dilatih untuk mendalami dan mempelajari tentang sifat-sifat ubat-ubatan, dadah dan racun, maka ahli farmasi yang berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan, khususnya Cawangan Penguatkuasa Farmasi diberi tanggungjawab untuk memastikan pematuhan terhadap undang-undang yang berkaitan dengan ubat-ubatan/dadah/racun. Jadi - itulah sebabnya ahli farmasi yang ingin mendaftarkan diri dorang dengan Lembaga Farmasi Malaysia perlu menduduki Peperiksaan Forensik Farmasi - supaya sekurang-kurangnya mereka ni appreciate dan ambil tahu berkenaan undang-undang yang berkait dengan ubatan/dadah/racun,supaya mereka sendiri patuh pada undang2 dan mampu menjalankan tugas menguatkuasakan undang2 jika mereka diarahkan untuk berbuat demikian.

Peperiksaan Forensik Farmasi kebiasaannya dijalankan sebanyak 3 kali setahun - Mac, Jun, November. PRP perlu lulus dengan markah >60/100 untuk membolehkan mereka didaftarkan dengan Lembaga Farmasi Malaysia sebagai ahli farmasi berdaftar penuh.

Format soalan mungkin berubah-ubah setiap tahun. Secara asasnya ada dua bahagian: Objektif & Esei/Subjektif. Antara tips untuk memudahkan lulus peperiksaan ni ialah:

- Pastikan cara menulis/merujuk undang-undang yang bersesuaian sebagai jawapan tu betul

Katakan korang nak rujuk Poison Act 1952, Section 19, tulis macam ni - PA 1952, S19
Katakan korang nak rujuk Poison Regulation 1989, Regulation 8, tulis macam ni - PR 1989, R8

Pastikan korang tau beza Act & Regulation. Bagi Act, setiap perkara di bawah Act dirujuk sebagai Section. Bagi Regulation, setiap perkara yang dinomborkan di bawah Regulation tu dirujuk sebagai Regulation jugak.

- Pastikan korang buat latihan objektif untuk soalan tahun-tahun sebelumnya. Soalan objektif pattern dia berulang-ulang.

- Pastikan korang jawab semua soalan. Kalau tak mampu nak salin ayat bulat-bulat daripada section atau regulation, tulis dalam singkatan eg PA 1952, S7. Jangan biarkan ada soalan yang dibiarkan tak berjawab.

- Jawab soalan yang korang rasa senang terlebih dulu.

- Tandakan buku undang-undang dengan penanda muka surat, supaya senang nak cari akta/peraturan/section bila jawab soalan.

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire