Peperiksaan Forensik Farmasi

Mana-mana individu yang berminat untuk mendaftar sebagai ahli farmasi di Malaysia ni perlu memenuhi beberapa syarat:

(a) Memiliki kelulusan yang diiktiraf oleh Lembaga Farmasi Malaysia
(b) Telah menjalani housemenship/latihan sebagai ahli farmasi berdaftar bersyarat (provisionally registered pharmacist - PRP) di mana-mana hospital/premis yang telah ditetapkan oleh kerajaan
(c) Lulus peperiksaan forensik farmasi semasa dalam tempoh latihan sebagai PRP.

Forensik ni bermaksud penggunaan sains untuk menjawab soalan yang berkait dengan perundangan. Oleh yang demikian, forensik farmasi bermaksud penggunaan pengetahuan di dalam bidang sains farmasi untuk menjawab soalan yang berkait dengan undang-undang.

Setiap ubat-ubatan dan sesetengah bahan kimia yang dijual dan digunakan oleh pesakit, industri perkilangan dan sebagainya tertakluk kepada undang-undang negara. Undang-undang yang berkaitan dengan ubat-ubatan, racun dan bahan kimia antaranya ialah Akta Racun 1952, Akta Jualan Dadah dan Peraturan Racun 1989. Kementerian Kesihatan Malaysia bertanggungjawab memastikan semua undang-undang ni dipatuhi oleh para penjual dan pengguna ubat-ubatan, dadah dan juga racun. Oleh kerana ahli farmasi merupakan golongan profesional yang dilatih untuk mendalami dan mempelajari tentang sifat-sifat ubat-ubatan, dadah dan racun, maka ahli farmasi yang berkhidmat di bawah Kementerian Kesihatan, khususnya Cawangan Penguatkuasa Farmasi diberi tanggungjawab untuk memastikan pematuhan terhadap undang-undang yang berkaitan dengan ubat-ubatan/dadah/racun. Jadi - itulah sebabnya ahli farmasi yang ingin mendaftarkan diri dorang dengan Lembaga Farmasi Malaysia perlu menduduki Peperiksaan Forensik Farmasi - supaya sekurang-kurangnya mereka ni appreciate dan ambil tahu berkenaan undang-undang yang berkait dengan ubatan/dadah/racun,supaya mereka sendiri patuh pada undang2 dan mampu menjalankan tugas menguatkuasakan undang2 jika mereka diarahkan untuk berbuat demikian.

Peperiksaan Forensik Farmasi kebiasaannya dijalankan sebanyak 3 kali setahun - Mac, Jun, November. PRP perlu lulus dengan markah >60/100 untuk membolehkan mereka didaftarkan dengan Lembaga Farmasi Malaysia sebagai ahli farmasi berdaftar penuh.

Format soalan mungkin berubah-ubah setiap tahun. Secara asasnya ada dua bahagian: Objektif & Esei/Subjektif. Antara tips untuk memudahkan lulus peperiksaan ni ialah:

- Pastikan cara menulis/merujuk undang-undang yang bersesuaian sebagai jawapan tu betul

Katakan korang nak rujuk Poison Act 1952, Section 19, tulis macam ni - PA 1952, S19
Katakan korang nak rujuk Poison Regulation 1989, Regulation 8, tulis macam ni - PR 1989, R8

Pastikan korang tau beza Act & Regulation. Bagi Act, setiap perkara di bawah Act dirujuk sebagai Section. Bagi Regulation, setiap perkara yang dinomborkan di bawah Regulation tu dirujuk sebagai Regulation jugak.

- Pastikan korang buat latihan objektif untuk soalan tahun-tahun sebelumnya. Soalan objektif pattern dia berulang-ulang.

- Pastikan korang jawab semua soalan. Kalau tak mampu nak salin ayat bulat-bulat daripada section atau regulation, tulis dalam singkatan eg PA 1952, S7. Jangan biarkan ada soalan yang dibiarkan tak berjawab.

- Jawab soalan yang korang rasa senang terlebih dulu.

- Tandakan buku undang-undang dengan penanda muka surat, supaya senang nak cari akta/peraturan/section bila jawab soalan.

12 comments:

Anonymous said... / March 4, 2013 at 4:52 AM  

Keep on working, great job!

Visit my homepage; raspberryketonereviewnow.com

Zuli Zuli said... / March 5, 2013 at 9:08 PM  

Ahli farmasi diperlukan segera ditampoi johor bahru berminat hubungi 016-7853503 en zul

Anonymous said... / June 11, 2013 at 10:37 AM  

If you desire to increase your knowledge simply keep visiting this web page and be updated with the latest news update posted here.


Here is my website sildenafil citrate

ibu difadain said... / June 12, 2013 at 9:06 PM  

tumpang iklan..

ahli farmasi diperlukan segera..
gaji : rm5000-rm8000
lokasi : puchong, selangor

berminat hubungi
izzati 013-9413946
biznurinsyirah3312@yahoo.com

Anonymous said... / December 15, 2013 at 10:32 AM  

Minta laluan....
Saya memerlukan Ahli Farmasi
Gaji RM5000 - RM8000

Sila hubungi:
Zariss 012-2703797

Anonymous said... / January 12, 2014 at 1:10 AM  

Minta laluan....
Ahli farmasi diperlukan segera
Gaji RM5000 - RM8000
Waktu kerja fleksible

Sila hubungi:
Zariss 012-2703797

Zyu WeNn akA ah WeNn said... / October 4, 2014 at 1:45 PM  

Hello :) may i know where can i get a copy of the past years? Thank you. If possible please send the links to ZyuWeNn-1710@hotmail.com. Thank you so so so much :)

then mir said... / March 28, 2015 at 7:51 PM  

As salam,
sy student uitm rx11 yg belum graduate lg, tengah buat fyp. FYP sy perlukan respondents drpd pharmacists. Mcm mana sy boleh dapatkan list email members group Rx5 ni? Terima kasih kpd yg sudi m'bantu.

sherlina halim said... / June 5, 2015 at 6:42 AM  

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi wwwasianbet77com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

muhammad amiruddien said... / January 28, 2016 at 10:15 AM  

cool website...

http://tadika.tk

terima kasih...

Anonymous said... / April 19, 2016 at 4:18 AM  

Hai..sape yg nak certain past year n tutorials boleh direct email sy di shahirahnsms93@gmail.com

Dewi Aja said... / September 23, 2016 at 8:36 PM  

Hello Blogger!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)
Dewi

Post a Comment

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire