Jawapan kepada soalan di post Antibiotik dan Anda U/P nickname: -rahz-

salam,
boleh tumpang tanya..
anak sy kena demam, selsema & batuk.
dr bekalkn ampicillin, kena mkn 7hari. 3x sehari.
baru mkn 2 kali.

msalahnya anak sy ni akn muntah lepas mkn ubat sebab dia menangis setiap kali ubat diberi.
jika sy stop beri dia ampicillin tu boleh tak?agak2nya apakah side effect nya?

rasanya sy x boleh nak bertahan smpi 7hari nak bergelut dgn dia masa bg ubat dan lepas tu dia akan termuntah.
keep waiting for your reply. tq in advance.

Assalamualaikum Puan. Tentang soalan puan, ubat antibiotik memang tak digalakkan untuk dihentikan secara mendadak untuk mengelakkan daripada kuman kebal terhadap antibiotik tersebut. Saya harap puan dapat beri juga anak puan makan antibiotik tu 3 kali sehari, sehingga cukup 7 hari. ada beberapa alternatif yang saya boleh cadangkan

1. kalau anak puan muntah2 selepas setengah jam ubat antibiotik tu diminum,

- puan tak perlu bagi dia minum ubat tu sekali lagi sebab selalunya selepas setengah jam ampicillin diminum, ubat tu dah diserap masuk ke dalam badan melalui perut

2. Kalau anak puan muntah2 selepas kurang daripada setengah jam selepas minum antibiotik tu:

- kalau anak puan menyusu botol ataupun dah boleh makan makanan bayi, puan boleh campurkan dos antibiotik tu ke dalam makanan anak puan , kemudian bagi dia makan makanan tu/atau menyusu. puan boleh campurkan sedikit demi sedikit dos antibiotik tu ataupun campurkan terus semua sekali, bergantung kepada sebanyak mana kuantiti makanan yang diberi.

- kalau anak puan masih lagi muntah2 walaupun selepas antibiotik tu diberi melalui campuran makanan, saya cadangkan puan bawa anak puan berjumpa doktor untuk membolehkan doktor membuat penilaian sama ada antibiotik tu perlu ditukar ataupun tidak.

Kalau ada lagi kemusykilan puan boleh bertanya kepada saya atau tinggalkan komen di bawah. Terima kasih.

Khairul Naim bin Zainal Abidin
Pegawai Farmasi
Hosp Sibu, Sarawak 

3 comments:

-rahz- said... / October 21, 2010 at 7:12 PM  

terima kasih byk2 for the reply.
sy cuba teruskan sampi 7hari.hehe...

h0peless said... / October 24, 2010 at 11:04 PM  

naim,awesome,haha

Anonymous said... / February 23, 2013 at 4:21 PM  

This design is steller! You most certainly know how to
keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved
to start my own blog (well, almost...HaHa!) Excellent job.
I really loved what you had to say, and more than that,
how you presented it. Too cool!

Feel free to visit my webpage; this site is useful

Post a Comment

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire