THALASSEMIA

Hari ni saya mahu bercerita sikit tentang THALASSEMIA.
Konfem anda semua dah pernah dengar pasal penyakit ni kan.
Alaaa.. Kat tv siap ada iklan lagi.
Actually tak banyak sangat kes di semenanjung.

Tapi...........
For those yang bekerja di Sabah especially
HOSPITAL WANITA & KANAK-KANAK SABAH (promote jap),
disease ni sangat sangat sangat sangat sangat common. Seriously, im not joking.
Mereka sangat kasihan kerana mereka perlu pemindahan darah,
sepanjang hayat mereka.... Tak boleh miss satu kali pun.
Ini adalah kerana, budak yang ada penyakit Thalassemia, sel darah mereka
sangat lah abnormal, akibat struktur hemoglobin yang tak sempurna.

http://gassama.myweb.uga.edu/hemoglobinmolecule.gif

Ada 2 jenis thalasemia, alpha dan beta (berpandukan kepada jenis chain)
Dan terbahagi kepada 3 lagi, minor, intermedia dan major.
Yang sangat memerlukan pemindahan darah adalah yang major.
Nak cerita meluas pun ianya sedikit complicated.Tapi kesimpulannya,
Penyakit ni tak boleh nak elak sebab bukan penyakit berjangkit.
Tapi boleh dicegah, dengan cara...... screening untuk thalassemia.
Mari tengok rajah di bawah..

http://4.bp.blogspot.com/_gn8PvPCAxI8/SW6xZhNVNhI/AAAAAAAAAFY/tJWIzXVQot0/s320/a.gif 
 Seorang penghidap berkahwin dengan seorang yang sihat walafiat
SEMUA anak akan ada thalasemia tetapi minor sahaje.
Tiada kesan yang ketara dalam hidup anak2 ni,
ie tak anemic, dan tak perlukan pemindahan darah.
maka mereka dikatakan sebagai pembawa.


http://2.bp.blogspot.com/_gn8PvPCAxI8/SW6xF5XOk6I/AAAAAAAAAFQ/UohxIqgydSk/s320/b.gif 
Pembawa berkahwin dengan penghidap..
Kemungkinan anak yang menghidap thalassemia major
adalah 50% which is sangat tinggi.
http://2.bp.blogspot.com/_gn8PvPCAxI8/SW6wf9G-HII/AAAAAAAAAFI/QKOsMoiPUn0/s320/c.gif

Kalau kedua ibu bapa penghidap, 
sangat pasti bahawa anak2 mereka semua akan 
menghidap thalassemia.


Penhidap thalassemia memerlukan pemindahan darah yang kerap.
Jadi, iron dalam darah akan terkumpul dan tak dapat dibuang dari badan.
Maka mereka perlukan suntikan desferal.
Alternatifnya, mereka boleh diberi tablet exjade.
Tapi bayangkan lah mereka perlukan itu semua seumur hidup mereka.
Kasihan kan??? Maka, pergilah buat thalassemia screening ^_^

sampai sini dulu. Bye.

2 comments:

armouris said... / February 27, 2011 at 9:18 PM  

lagi info tentang talassemia di SIHAT SELALU - Talassemia Diwarisi

johari said... / March 6, 2011 at 11:45 PM  

SANGAT SANGAT SANGAT TERSENTUH

Post a Comment

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire