Darah tinggi a.k.a hypertension

Lepas sekian lama tak menulis penulisan yang berkait dengan perubatan dan memandangkan filem kat tv pun bosan, so kali ni update blog pasal penyakit kronik yang ramai orang ada kat Malaysia ni - hypertension, atau pun senang cerita tekanan darah tinggi. 



Berdasarkan statistik Kementerian Kesihatan, pada tahun 2006 daripada sejumlah sampel kajian seramai 16 440 orang, dianggarkan 43% daripada 16 440 orang tu mengalami masalah darah tinggi = 7069 orang (sumber). Sample tu boleh dikatakan besar, dan kalau kita buat extrapolation mudah, katakan sekarang ada 26 juta orang kat Malaysia - lebih kurang 11 juta orang akan menghidap darah tinggi (tapi nilai ni mungkin lebih rendah la kalau kita exclude budak2 daripada statistik). Tapi apa yang pasti, masalah tekanan darah tinggi ni memang satu masalah yang ketara dan setiap orang berisiko untuk mengalami masalah ni.

Tekanan darah tinggi yang normal biasanya dalam lingkungan 120 mmHg (systolic) /80 mmHg (diastolic). Systolic bermaksud ukuran tekanan darah masa jantung mengepam darah, diastolic bermaksud ukuran tekanan darah masa jantung tengah relax. Ada beberapa peringkat dalam pengelasan tahap keadaan tekanan darah seseorang. Tengok jadual bawah ni.

Category Systolic (mm Hg) Diastolic (mm Hg)
Optimal <120 and <80
Normal <130 and <85
High normal 130-139 or 85-89
Hypertension
Stage 1 140-159 or 90-99
Stage 2 160-179 or 100-109
Stage 3 >=180 or >=110

Ok, ada optimal, normal, high normal dan jugak hypertension. Kalau tekanan darah berada pada tahap optimal - tu bermaksud memang kesihatan korang betul2 bagus la. Normal - maksudnya tekanan darah korang biase2 je. High normal - dah kena berjaga-jaga sebab tekanan darah korang mungkin naik ke peringkat hypertension (darah tinggi). Bila tekanan darah seseorang dah masuk ke mana2 stage dalam hypertension - lepas doktor buat evaluation pada tekanan darah korang untuk beberapa hari dan buat ujian darah - bila dah confirm korang ada darah tinggi - so doktor akan start bagi korang makan ubat darah tinggi - tak kira la korang stage 1, 2 atau 3. Stage 3 tu tahap paling bahaya - kalau tekanan darah sampai tahap tu doktor akan beri rawatan yang lebih agresif, mungkin korang akan disuntik dengan ubat anti hypertensive kat Emergency Department.

Kenapa tekanan darah dalam badan perlu dikawal supaya tak terlampau tinggi? Tekanan darah yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan pada organ-organ dalam badan sebab organ dalam badan kita macam buah pinggang, jantung, otak, mata boleh tolerate tekanan darah pada tahap tertentu je. Memandangkan manusia ni dibuat daripada tanah - ok la, be scientific, memandangkan organ dan salur darah dalam badan manusia ni terdiri daripada protein dan karbon yang lembut, jadi bila tekanan darah tinggi, organ-organ dalam badan boleh rosak. Buah pinggang boleh rosak akibat darah tinggi sebab darah dipam ke buah pinggang sepanjang masa untuk dicuci, otot jantung boleh mengembang (hypertrophy) dan lama kelamaan menyebabkan keupayaan jantung untuk pam darah makin menurun - seterusnya membawa kepada kegagalan jantung untuk berfungsi. Kalau tekanan darah dalam salur darah kat otak tinggi, salur darah akan pecah dan menyebabkan darah beku terbentuk kat otak. Bila jadi macam tu, sel saraf kat otak tak dapat bekalan oksigen sebab bekalan darah yang bawak oksigen terganggu - boleh menyebabkan stroke dan kematian. Jadi teramatlah penting untuk kita sustain tekanan darah yang optimum/normal.
Memandangkan aku bukan doktor dan kerja aku sebenarnya berkait dengan ubat - so aku akan tulis pasal ubat anti hypertensive - macam mana ubat tu bertindak, apa yang kena tau pasal ubat tu, cara makan dan sebagainya. Bila nak menulis bab hypertension ni - sebenarnya topik pasal ubat darah tinggi ni panjang sebab setiap pesakit, lain ubat yang doktor akan bagi - orang yang ada lemah jantung lain ubat dorang, yang darah tinggi masa mengandung pun lain jugak, yang rosak buah pinggang lain ubat dorang, budak kecik, orang tua pun cara nak start ubat darah tinggi berbeza-beza. Jadi dalam post ni lebih kepada penerangan umum pasal ubat-ubatan.

Nama-nama ubat yang aku tulis ni semuanya nama generic - bermaksud nama umum ubat tu yang dipakai di peringkat antarabangsa walaupun jenama berlainan.

1. Angiotensin converting enzyme inhibitor (ACEI)

- contoh: Perindopril, Captopril, Enalapril, Ramipril

- Ubat jenis ACEI akan menghalang pembentukan angiotensin II , sejenis enzim yang terlibat dalam proses kenaikan tekanan darah. Bila angiotensin II ni tak terhasil, atau pun bila pengeluaran enzim angiotensin II ni kurang, salur darah dalam badan takkan mengalami pengecutan dan seterusnya membawa kepada penurunan tekanan darah.

- kalau doktor bagi Perindopril dan Enalapril, dua jenis ubat ni seeloknya diambil sebelum makan.

- kesan sampingan ubat: batuk, alahan (ruam), letih dan masalah buah pinggang. Bagitau doktor atau pegawai farmasi kalau korang rasa tak tahan dengan kesan sampingan ubat. Kalau dah makan ubat ni dalam tempoh lama dan kemudian korang perasan korang dah tak berapa kerap kencing - tolong bagitau doktor. Bagi orang perempuan, pastikan korang berbincang dengan doktor sebelum merancang kehamilan sebab perempuan mengandung tak boleh makan ubat ni.

2. Beta blocker

- contoh: Metoprolol, Atenolol, Bisoprolol, Propranolol, Labetalol, Carvedilol

- dari aspek pengurusan tekanan darah tinggi, ubat ni bertindak menghalang kesan hormon adrenalin dan noradrenalin dalam badan (adrenalin dan noradrenalin merupakan hormon yang menyebabkan otot salur darah mengecut dan menaikkan denyutan jantung - kedua2 kesan hormon2 ni menaikkan tekanan darah dalam badan)

- Bagi yang kena makan ubat Labetalol atau Carvedilol - dua jenis ubat ni elok diambil selepas makan makanan.

- Ubat jenis beta blocker tak boleh dimakan untuk mereka yang ada masalah jantung. Kalau orang yang makan ubat ni mengadu sakit dada, ataupun jantung dorang berdebar/berdegup laju secara konsisten (dalam keadaan dorang tenang), kena bagitau doktor tentang hal ni

- kesan sampingan ubat: erectile dysfunction untuk lelaki, loya, sesak nafas, pening. Bagitau doktor atau pegawai farmasi kalau korang rasa tak tahan dengan kesan sampingan ubat.

3. Calcium channel blocker

- contoh: Nifedipine, Amlodipine, Felodipine, Diltiazem, Verapamil

- ubat jenis ni mengurangkan proses pengecutan tisu salur darah dan otot jantung - seterusnya menurunkan tekanan darah.
- Felodipine sebaiknya diambil masa perut kosong (sebelum makan), Verapamil pulak seeloknya diambil lepas makan.

- kesan sampingan: kebiasaannya sembelit - so kalau makan ubat jenis ni, better makan banyak makanan berserat + minum banyak air kosong. Kesan lain macam perubahan degupan jantung (makin laju @ slow - terutamanya kalau diambil bersama ubat jenis beta blocker), kaki jadi bengkak/gemuk sebab pengumpulan air (oedema). Bagitau doktor kalau ada kesan sampingan.
4. Diuretics

- contoh: Hydrochlorothiazide, Frusemide/furosemide, kombinasi amiloride+hydrochlorothiazide, Spironolactone

- ubat jenis ni akan meningkatkan pengeluaran air kencing - mengurangkan isipadu bendalir dalam salur darah, seterusnya mengurangkan tekanan darah.

- untuk semua jenis ubat diuretics ni, seeloknya diambil selepas makan. Kalau kena makan lebih dari sekali sehari (dua atau tiga kali sehari), bila nak makan untuk dos yang terakhir tu (yang kedua atau ketiga), dinasihatkan untuk makan ubat tu sebelum pukul 4 petang untuk elakkan daripada kerap kencing bila waktu malam.

- kesan sampingan: hypokalemia (kurang zat Potassium - sejenis elektrolite/garam yang penting untuk jantung). Sila bagitau doktor kalau ada perubahan dalam degupan jantung bila dah mula makan ubat jenis ni. Dan kurangkan makan makanan manis sebab satu lagi kesan sampingan ubat jenis ni ialah ubat ni boleh naikkan paras gula dalam darah.

5. Angiotensin receptor blocker (ARB)

- contoh: Irbesartan, Losartan, Telmisartan, Valsartan

- ubat jenis ni hampir sama macam ACEI, cuma sedikit perbezaan - ARB akan halang angiotensin melekat kat receptor berbanding ACEI yang halang pembentukan angiotensin. 

- ubat jenis ni boleh diambil sebelim atau selepas makan kecuali kalau jenis yang gabung dengan hydrochlorothiazide (Valsartan + Hydrochlorothiazide, nama jenama: Co Diovan, Irbesartan + Hydrochlorothiazide, nama jenama: Co Approvel) - yang jenis combine ni better diambil lepas makan.

- kesan sampingan: pening kepala.

6. Alpha blocker

- contoh: Prazosin, Terazosin, Doxazosin, Alfuzosin

- Walaupun begitu, ubat jenis ni bukan la pilihan utama untuk rawatan tekanan darah tinggi. Sebaliknya ubat jenis ni digunakan untuk masalah benign prostatic hypertrophy. Walaupun begitu, ubat jenis ni tetap berupaya menurunkan tekanan darah orang yang makan ubat ni.

Begitu la sedikit sebanyak pasal ubat darah tinggi ni. Kalau ade apa2 nak tanya, just hit the comment box atau boleh tanya mana2 doktor atau pegawai farmasi. Have a nice day (pinjam tagline FPS Russia).

Rujukan:

1. Malaysian CPG on Management of Hypertensoon 3rd Edition, Feb 2008

78 comments:

Anonymous said... / June 9, 2011 at 1:32 PM  

Salam 1Malaysia...
Saya mempunyai satu kemusykilan berkenaan dgn pemberian Tablet Frusemide,Spironolatone & Hydrochlorothiazide dalam satu masa yang sama,adakah ianya dibolehkan atau tidak?Terima Kasih.

karl said... / June 13, 2011 at 12:30 AM  

Frusemide, Spironolactone dan Hydrochlorothiazide merupakan ubat yang bersifat meningkatkan penghasilan air kencing (diuretic). Dalam kebanyakan kes darah tinggi yang tak terkawal dengan satu jenis ubat, selalunya pesakit akan diberikan beberapa jenis ubat darah tinggi tetapi bukan dari kategori yang sama. Walaubagaimanapun dalam sesetengah kes di mana pesakit mengalami masalah oedema (pengumpulan air berlebihan di kaki dan bahagian badan), selalunya doktor akan beri dua jenis diuretic (kebiasaannya frusemide + spironolactone atau frusemide + hydrochlorothiazide) sebab walaupun ketiga-tiga frusemide, spironolactone dan hydrochlorothiazide ni merupakan diuretic tapi mekanisma bagi setiap ubat ni sedikit berbeza. Jarang pesakit diberikan sehingga tiga jenis diuretic sekaligus, melainkan pada penilaian pakar perubatan @ perunding perubatan keadaan klinikal pesakit tu memerlukan sehingga tiga jenis diuretic diberikan sekaligus.

pali ss said... / June 20, 2011 at 9:50 PM  

lisinopril =p

Anonymous said... / February 21, 2012 at 7:41 PM  

nk tanya blh x..darah t'lalu tinggi blh x k'mungkinan seseorg itu akn m'jadi lupa ingatan?x b'mksd lupa ingatan terus..tp certain bnda dy mcm xingt.ada ke mcm tu??

karl said... / March 11, 2012 at 1:04 AM  

Anon 21 Feb 2012: tekanan darah tinggi akan meningkatkan risiko kerosakan organ terutamanya buah pinggang, jantung dan kalau tak bernasib baik boleh menyebabkan strok (salur darah dalam otak pecah, menyebabkan darah membeku dalam otak dan mengganggu fungsi otak). Jadi untuk soalan anda tadi, jawapannya ya,perkara macam tu boleh berlaku tapi bukan tekanan darah tinggi tu sendiri yang menyebabkan hilang ingatan (amnesia). turutannya, tekanan darah tinggi -> stroke -> hilang ingatan

Anonymous said... / July 26, 2012 at 1:01 PM  

salam... sy ada tekanan darah tinggi n doc bagi ubat jenis verapamil 40mg. adakah ubat jenis nie ada kesan sampingan jugak? terima kasih

karl said... / August 2, 2012 at 1:12 AM  

Wsalam Anon 26 July

Semua ubat ada kesan sampingan, tapi bukan semua orang yang makan ubat akan terkena kesan sampingan. Bagi ubat darah tinggi jenis verapamil, kesan sampingan ubat ni ialah:

kesan paling biasa berlaku: sembelit, mual2

kesan2 lain: tekanan darah rendah, dizziness, flushing, pening kepala, bengkak buku lali

kesan yg jarang berlaku: gingival hyperplasia (bengkak gusi)

overdose: kesan toksik kepada jantung dan penurunan tekanan darah berlebihan.

Sekiranya saudara mengalami mana-mana keadaan seperti yang tertulis di atas dan saudara tak dapat nak tolerate/tahan kesan sampingan tersebut, sila beritahu doktor yang beri ubat tersebut kepada saudara. Tq

Anonymous said... / August 8, 2012 at 6:44 PM  

Salam dan selamat Hari Raya.
Saya di suruh Dr.ambil ubat Pridopril 1/2 biji sehari(2mg).Kesan sampingan pada saya ialah ruam pada tempat2 tertentu badan dan batuk.
Soalan saya:Kesan pada buah pinggang yang anda maksudkan itu tinggi kah? Kalau begitu bagai mana saya mahu mengatasinya? Saya mengambil ubat ini sudah hampir 3 bulan.
Untuk maklumat:Tekanan darah saya sebelum ambil ubat dulu 140/90 setelah ambil ubat sekarang 120/80. Boleh tolong beri penerangan pada saya tak.T.Kasih

karl said... / August 8, 2012 at 11:18 PM  

Wsalam anon 8 aug

Kesan sampingan ruam dan batuk tu sebabnya perindopril ni selain menurunkan tekanan darah, ubat ni boleh juga menyebabkan peningkatan paras bradykinin dlm badan, sejenis bahan kimia yg dihasilkan oleh badan yg bertanggungjawab terhadap reaksi alahan. Bila bradykinin meningkat, badan akan timbul ruam dan batuk2 boleh terjadi.

Saya sarankan kalau saudara/i tak tahan dengan kesan sampingan ubat tu, sila beritahu doktor atau ahli farmasi supaya mereka boleh cadangkan untuk tukar kepada ubat darah tinggi yg lain. Perindopril ni secara umumnya, merupakan ubat pertama yg akan diberi untuk mereka yg baru dikenalpasti menghidap darah tinggi sebab..harga dia murah.

Kesan terhadap buah pinggang tu macam ni. Perindopril bertindak dengan cara mengurangkan penghasilan sejenis bahan kimia yang dipanggil angiotensin II. Angiotensin II berfungsi mengecutkan salur darah. Bila angiotensin II kurang dalam badan, proses pengecutan salur darah tak berlaku dan hasilnya tekanan darah menurun. Tapi dalam masa yang sama bila paras angiotensin II menurun dalam badan, salur darah yang ada dekat buah pinggang kurang berfungsi dengan baik sebab buah pinggang ni fungsi dia bertujuan menapis kandungan darah untuk membuang bahan kumuh dari badan. Tekanan darah kat buah pinggang mesti tinggi untuk membolehkan proses tapisan berjalan pada tahap yg optimum. Tapi bila seseorang makan perindopril, tekanan darah kat buah pinggang pun turun, jadi kesannya buah pinggang kurang berfungsi dengan baik. Keadaan ni akan menjadi lebih serius sekiranya orang tu makan ubatan lain yg memberi kesan kepada buah pinggang seperti pain killer (non steroidal anti inflammatory drugs seperti ponstan (mefenamic acid, ibuprofen, meloxicam, piroxicam, etoricoxib)) atau diuretics.

Walaubagaimanapun kesan terhadap buah pinggang tu sebahagian daripada kemungkinan yg terjadi. Ramai pesakit yang makan ubat tu selama berpuluh tahun tapi tahap buah pinggang mereka masih elok.

Bagaimana nak mengatasi risiko kat atas? Saya ada beberapa cadangan:

1) Pastikan saudara/i sentiasa mengikuti jadual follow up dengan doktor. Bila saudara/i dah start makan ubat tu, doktor akan monitor fungsi buah pinggang, mungkin dalam 3 bulan sekali atau 6 bulan sekali. Kalau ada masalah yg timbul akibat ubat ni, doktor akan hentikan rawatan dengan ubat ni dan gantikan dengan ubat yg lain

2) Amalkan gaya hidup sihat. Jangan merokok, banyakkan bersenam dan kawal pemakanan. Elakkan makanan berlemak dan bergaram yang boleh meningkatkan tekanan darah. Kalau gaya hidup tak dikawal, tekanan darah tetap akan meningkat walaupun saudara/i makan ubat. Akibatnya doktor terpaksa naikkan dos ubat, bila dos ubat bertambah, lagi tinggi risiko yang terpaksa dihadapi oleh buah pinggang saudara/i

Anonymous said... / August 14, 2012 at 3:29 PM  

Salam saya dah 3 bulan ambil Perindopril 4mg.

Kesan sampingan yang saya rasa ialah selalu pening2, kemudian ingatan sya jadi lemah sgt, mcm dlu saya mampu ingat 3,4 hari perkara yg lepas tp lately, even perkara yg smlm pun sy cpt lupa.

adakah ini normal?

karl said... / August 14, 2012 at 4:09 PM  

Wsalam Anon 14 Aug

Pening2 tu kesan sampingan yg biasa dialami oleh siapa2 yg makan ubat perindopril. Sebelum ni tekanan darah saudara/i tinggi dan badan saudara/i dah terbiasa dengan tekanan darah tinggi dlm badan. Bila makan perindopril, tekanan darah menurun dan badan saudara/i mungkin ambil masa untuk adapt/sesuaikan diri semula dengan tekanan darah yg baru. Dalam tempoh badan nak menyesuaikan diri tu maka saudara/i akan mengalami pening2, lemah badan.

Sekarang ni aspek yang perlu dilihat ialah quality of life saudara/i. Saudara/i dapat tak sesuaikan diri dengan kesan sampingan ubat tu? Adakah kesan sampingan ubat tu menjejaskan aktiviti seharian saudara/i? Kalau ya, saya cadangkan saudara/i beritahu doktor yang merawat saudara/i untuk membolehkan doktor merancang rawatan/ubat alternatif untuk rawatan saudara/i. terima kasih.

Anonymous said... / August 14, 2012 at 5:34 PM  

Mcm sya sometimes bila nak tidur tu, rasa mcm berhalunisasi, rasa keletihan terlampau padahal bila saya buat apa2 aktiviti xda pun rasa letih mcm tu..

Quality of life tu quite terjejas kot, yelah bila bangun tidur pun still rasa lemah, letih lagi padahal saya tidur lebih 8 jam.

Saya baru berumur 22 adakah itu normal ataupun dianggap tidak normal bila mngalami situasi sebegini minta pandangan saudara

Anonymous said... / August 14, 2012 at 5:40 PM  

Tambahan, saya seorang yang aktif bersukan, mula mengalami masalah hypertension bila praktikal, sbb semasa parktikal saya mengalami saat2 yg sgt tertekan. Tambahan 5,6 bulan yg lepas saya memg ambil large amount of fastfood.

Sya ajukan kepada doktor namun apa yg doktor beritahu umur sprti sya ini kalau makan garam 2 tan pun mustahil utk dpt hypertension. Doktor beritahu mungkin ada kaitan dgn mslh buah pinggang, memandangkan pd tahun 2008 sy pernah mglami kemalangan dan buah pinggang juga luka, terpaksa dirawat slma 4 hari di hospital. After that recover back, kalau betul lah saya mgalami mslh buah pnggang kenapa baru sekarang, selepas 4 tahun saya accident?

Minta pandangan

karl said... / August 15, 2012 at 5:35 AM  

Salam Anon,

Saya cadangkan saudara/i beritahu doktor yang merawat saudara/i semasa appointment/pemeriksaan yang akan datang. Beritahu doktor semua masalah yg saudara/i hadapi selepas rawatan menggunakan ubat perindopril tersebut bermula.

Berkenaan kemungkinan masalah darah tinggi saudara/i samada berkait dengan masalah buah pinggang atau tak saya x boleh nak komen sebab pertama sebab saya tak ada authority utk kesan/diagnose penyakit, kedua pulak sebab saya x begitu jelas berkenaan sejarah perubatan saudara/i. Sila dapatkan pengesahan berkenaan perkara ni daripada doktor yang merawat saudara/i.

Anonymous said... / August 15, 2012 at 1:42 PM  

Baru tadi prgi amek darah, saya diberi 1 botol untuk kumpul urin dlm masa 24 jam.

10/9 pula akan pergi buat ultrasound, nak tanya boleh detect ke kita ada mslh buh pgng brdasarkan ultrasound? takut pula rasanya

karl said... / August 15, 2012 at 2:25 PM  

Salam Anon,

Ultrasound ni konsep dia lebih kurang macam sistem sonar yang bot nelayan guna untuk tangkap ikan. Bezanya tujuan perubatan, bunyi ultrafrekuensi digunakan untuk buat mapping dan melihat imej buah pinggang saudara/i tanpa perlu pembedahan.

Tekanan darah tinggi yang berkait dengan masalah buah pinggang dinamakan renovascular hypertension. Keadaan ni boleh terjadi bila salur darah besar (arteri) di bahagian buah pinggang tersumbat dengan lemak, ataupun berlaku keadaan seperti fibromuscular dysplasia di mana berlaku pertumbuhan sel yang tak normal di dalam arteri yang menyebabkan salur arteri tersumbat lalu meningkatkan tekanan darah. Proses pemeriksaan ultrasound membolehkan doktor melihat imej buah pinggang dan membuat tafsiran berdasarkan keadaan imej fizikal melalui ujian tersebut.

Buat masa sekarang tak ada apa yang perlu saudara/i takutkan. Ujian ultrasound tersebut merupakan sebahagian daripada prosedur untuk mencari punca masalah tekanan darah tinggi yang saudara/i alami sekarang. Saya cadangkan saudara/i amalkan gaya hidup sihat macam yang saya dah cerita kat komen saya pada 8 aug lepas. Sekiranya ada pertanyaan lanjut dan saya tak dapat nak jawab (saya balik kg raya ni, kg saya tak ada internet), saya sarankan saudara/i ajukan pertanyaan pada mana-mana doktor/ahli farmasi di hospital/klinik/pusat perubatan di mana saudara/i mendapat rawatan. Tq.

Anonymous said... / August 15, 2012 at 3:14 PM  

Terima kasih atas komen saudara, sgt menghargainya.

Kalau betul saya ada mslh buah pinggang, ada peluang ke nak sembuh balik? Risau jugak dibuatnya xpuas lagi nak hidup ni =D

btw, Selamat hari raya , drive safely

karl said... / August 15, 2012 at 6:48 PM  

Berkenaan dengan masalah buah pinggang dan tekanan darah tinggi tu, sekiranya ada masalah..ada la usaha yg doktor akan buat untuk manage masalah tu. Buat masa ni berdoalah banyak2 pada Tuhan supaya kesihatan saudara/i terpelihara + amalkan pemakanan dan gaya hidup yg sihat. Tak perlu risau apa2, ujian tu untuk periksa je.

suhana said... / August 29, 2012 at 9:08 AM  

salam admin..

saya baru berusia 25tahun,tp dah amik perindopril=frusemide...

saya xtahan tiap pagi mual dan muntah je....

ada apa2 cadangan x? saya dah xtahan.

karl said... / August 30, 2012 at 12:57 AM  

Wsalam Suhana,

Saya harap buat masa ni saudari teruskan jugak ambil ubat tu, tapi sila beritahu doktor/ahli farmasi di tempat saudari mendapatkan rawatan secepat mungkin berkenaan perkara ni supaya mereka dapat cadangkan rawatan alternatif (ganti dengan ubat jenis yg lain) disebabkan saudari tak dapat tolerate kesan ubat tu.

Anonymous said... / September 7, 2012 at 5:44 PM  

assalamualaikum..
ayah mertua saya baru sahaja mendapat tahu bahawa dia ada tekanan darah tinggi. Raya ke-4 yang lalu, ayah mertua saya pengsan dan saya telah panggil ambulan, semasa pemeriksaan bp ayah mertua saya 247 ( atas ) dan dia mula mamai. sekarang sudah 2 minggu, apa yang mak mertua saya komen adalah ingatan ayah sudah mula hilang. Banyak perkara dia lupa termasuk nama anak2. saya mengharapkan jawapan. adakah tekanan darah tinggi yang tahap 2 dan 3 itu boleh mengakibatkan penyakit lupa atau hilang separuh daripada memori nya.

karl said... / September 7, 2012 at 10:56 PM  

Waalaikumussalam,

Berdasarkan apa yang saudara/i ceritakan kat atas, ayah mertua saudara/i telah mengalami hypertensive urgency @ hypertensive emergency. Persamaan antara urgency & emergency ni, tekanan darah pesakit naik > 180 mm Hg (systolic) dan > 120 (diastolic). Beza urgency & emergency ni pulak, kalau urgency maksudnya tekanan darah yang tinggi tu walaupun tinggi, tapi kerosakan organ belum berlaku. Emergency pulak bila tekanan darah tinggi tu menyebabkan kerosakan kepada organ dalaman.

Pasal tekanan darah tinggi dan amnesia (hilang ingatan), memang betul sesetengah pesakit akan mengalami masalah lupa, hilang ingatan setelah mengalami masalah tekanan darah yang terlalu tinggi. Kemungkinan terdapat salur darah dalam otak yang pecah akibat tekanan darah yang terlalu tinggi, dan sekiranya salur darah yang pecah tu terletak di bahagian otak yang mengawal fungsi memori, pesakit akan mengalami masalah amnesia.

Saya cadangkan supaya keluarga saudara/i:

(a) Peka terhadap rawatan yang telah ditetapkan oleh doktor. Pastikan ayah mertua saudara/i makan ubat-ubat yang dibekalkan oleh ahli farmasi hospital.

(b) Bantu ayah mertua saudara/i. Dalam keadaan sekarang sokongan keluarga amat penting. Bantu dia dalam menjalankan tugas harian dan pengurusan diri dia.

(c) Pastikan ayah mertua saudara/i datang berjumpa dengan doktor pakar setiap kali tarikh follow up di hospital.

(d) Elakkan ayah mertua saudara/i melakukan aktiviti berat yang boleh menyebabkan dia lelah, sesak nafas atau tercungap-cungap. Sebab bila dia lelah atau sesak nafas, bekalan oksigen ke otak akan berkurang, dan mungkin menyebabkan keadaan dia menjadi bertambah teruk.

karl said... / September 7, 2012 at 11:58 PM  

Assalamualaikum semua,

Terima kasih sebab sudi membaca blog ni. Walaubagaimanapun aku nak bagi tau, aku bukan lagi admin kat blog ni. Disebabkan admin lain malas nak tulis kat sini, sebab tu takde update.

So ni plan aku. Aku akan ansur-ansur transfer contents yang aku tulis kat blog ni ke dalam blog aku sendiri. So kat sana nanti akan ada topik yang sama cam kat sini plus entri yang update.

kalau korang nak komen kat sini xde masalah, aku still akan jawab soalan-soalan yg ditulis kat sini. cuma kalau korang nak baca blog yang update, korang boleh pergi kat blog yang aku baru buat ni:

http://tukangbagiubat.blogspot.com/

Tq.

Anonymous said... / September 12, 2012 at 1:44 PM  

assalamualaikum.

saya pn.azza. terima kasih beri info tentang sakit darah tinggi ayah mertua saya tu.

adakah amnesia yg dialami tu berlarutan beberapa bulan/tahun atau kekal selamanya.?

skrg ni tangan sebelah kiri dan kaki sebelah kanan mmg kurang rasa maksud saya kebas dan berat sket utk berfungsi.... yg peliknya bersilang .... dia juga lupa makan/minum kalau tak diuruskan termasuk ubatnya sendiri. bacaan dlm solat pun dia 90% lupa sb dia kerap bertanya kena baca apa dlm sembahyang tu?...

terima kasih kerana sudi melayan soalan2 saya.

karl said... / September 12, 2012 at 11:20 PM  

Waalaikumussalam puan,

Amnesia bermaksud hilang ingatan, tetapi sekiranya bapa mertua puan hilang ingatan + fungsi berfikir terjejas, maka ada kemungkinan dia dah sampai ke peringkat nyanyuk (dementia).

Saya cadangkan puan bertanya terus kepada doktor yang merawat ayah mertua puan berkenaan peringkat mana masalah ayah mertua puan sebab saya tak ada maklumat perubatan lengkap berkenaan ayah mertua puan.

Sama ada keadaan tu berlarutan atau pun akan pulih, bergantung kepada tahap kecederaan di bahagian otak ayah mertua puan. Yang penting sekarang macam yang saya dah sebutkan sebelum ni, family support adalah penting. Pastikan dia makan ubat yang dah diarahkan oleh doktor untuk mengelakkan masalah ingatan dia bertambah teruk.

Anonymous said... / September 18, 2012 at 9:57 AM  

terima kasih banyak-banyak. seperti yang dinasihatkan saya cuba buat yang terbaik untuk dia. insyaallah...dalam masa terdekat ini saya akan cuba bawa ke hospital taiping utk rawatan seterusnya.

ape pun saya dan suami mengucapkan ribuan terima kasih di atas nasihat dan info-info tu.

assalamualaikum.

Anonymous said... / October 2, 2012 at 7:18 AM  

salam, sy nk tanya satu soalan, kebiasaannya saya dengar apabila mula makan ubat darah tinggi ni dia tk blh stop, kena makan seumur hidup. Betul kah pendapat ini, mengapa? Kalau stop sendiri apa jadi? Bukan apa sekarang ada bermacam2 jenis rawatan alternatif lain yg ternyata berkesan merawat penyakit ini.

karl said... / October 3, 2012 at 11:14 PM  

Waalaikumussalam Anon 2 Oct,

Secara teorinya macam tu la. Sebab badan manusia ni sepatutnya boleh control sendiri tekanan darah kita, bila tekanan darah tu secara konsisten naik maksudnya sistem kawalan tekanan darah dalam badan kita dah rosak, sebab tu kena makan ubat darah tinggi.

Secara praktikal - ada jugak kes yang doktor hentikan rawatan darah tinggi ni bila keadaan pesakit dah improve. Tapi bukan la stop terus ubat tu secara mendadak. Doktor tu akan slowly kurangkan dos ubat tu sikit demi sikit, sambil monitor tekanan darah pesakit tu - boleh stabil ke tak kalau x ambil ubat. Tapi bukan semua pesakit boleh guna teknik ni, sebab kalau macam contoh kes darah tinggi tu disebabkan berat badan berlebihan, pastu pesakit tu dah turunkan berat badan dia. Doktor akan cuba re-challenge treatment tu dengan cara slow2 kurangkan dos ubat sampai stop, pastu monitor semula boleh tak tekanan darah pesakit tu stabil dalam keadaan berat badan dia yang dah turun tu. kalau dah stabil, boleh la stop.

Apa-apa hal pun saya tetap tegaskan, makan ubat berdasarkan arahan doktor. Kalau rasa tak yakin dengan arahan doktor tu, jumpa la doktor lain.

Jenis rawatan lain yang berkesan untuk rawat penyakit ni - setakat yang saya tau makan ubat je la. Boleh bagi contoh rawatan alternatif apa yang berkesan tu?

Anonymous said... / October 4, 2012 at 8:35 PM  

bkn apa sya ada tngk testimoni yg rwtn ozon tu blh mymbuhkan pnykit drh tiggi, n jntung, tp sy tk pernahlah mencuba nya....satu lg sy nk thu... adakah ubat drh tinggi ni akan memberi kesan(rosak) pada buah pinggang,adakah cara utk mengelakkan perkara ini trjadi, smada mengambil mknan2 tertentu, atau mlkukan aktviti2 tertentu, cnth kerap minum air ker.....

karl said... / October 5, 2012 at 12:34 AM  

testimoni tu bukan bukti saintifik. bukti saintifik at least kalau ada clinical trial, ada journal yang berdasarkan kajian yang tu barulah boleh terima. testimoni tu siapa2 pun boleh tulis, asalkan dia pandai menulis.

banyak faktor yang menyebabkan tekanan darah naik. faktor pemakanan, gaya hidup la selalunya jadi punca. nak elakkkan darah tinggi ni mudah je, banyakkan istighfar untuk tenangkan perasaan, berhenti makan sebelum kenyang, bersenam, jangan merokok. tu semua perkara yang sama yang selalu diulang-ulang tapi ramai orang payah nak ikut.

orang zaman sekarang ni suka nak hidup mudah je. hidup ikut cara suka hati masing-masing, lepas tu bila sakit makan ubat. bila makan ubat hospital biasa la akan ada la sedikit sebanyak dapat kesan sampingan ubat. bila dah tak tahan dengan kesan ubat try pulak rawatan ozon, rawatan elektrostatik dan macam-macam lagi la benda2 karut dan menipu camtu.

Anonymous said... / October 9, 2012 at 3:18 PM  

Apa pendapat Karl dengan rawatan kaedah berbekam. Ramai yang memberi reaksi rawatan tersebut berjaya merawat pening kepala.

Anonymous said... / October 11, 2012 at 4:24 PM  

salam...sye nak tanye..ubat-ubatan ap yg sesuai untuk warga tua.berusia 60 tahun, menghidap penyakit darah tinggi dan juga kencing manis..selaintu, sye juga nak tau ape lg rawatan yg boleh digunakan selain makan ubt...dan soalan yg terakhir...sye nak tau pasal peringkat2 penyakit ni....

karl said... / October 16, 2012 at 11:57 PM  

Anon 9 Oct: ikut suka encik la kalau nak berbekam jugak. tapi ubat hospital tu makan la jugak.

Anon 11 Oct: ubatan sesuai - tu kena jumpa doktor dulu. dah check baru tau ubat ape sesuai. soalan kedua dan ketiga tu tak jelas, rawatan selain makan ubat untuk penyakit apa? peringkat2 penyakit apa?

Anonymous said... / October 29, 2012 at 5:17 PM  

Saya berumur 43 tahun, Doktor menyarankan saya memakan ubat darah tinggi jenis Diovan 80, selepas memakan ubat ini bacaan darah saya 110/70. Tapi saya merasa pening kepala yang teruk pada sebelah kanan kepala dan juga mengalami kejang urat lehir & tengkok juga sebelah kanan. Adakah ini kerana dos ubat yang tinggi pada saya. Perlukah saya mengurangkan dos menjadi separuh kepada 40mg. Harap doc dapat beri pendapat. Berapa lama sakit kepala saya akan sembuh.

karl said... / October 30, 2012 at 11:03 PM  

Anon 29 Oct, selalunya kalau tekanan darah turun mendadak, memang akan rasa pening kepala. tapi sepatutnya pening tu tak la teruk sampai mengganggu kerja. dalam seminggu dua lepas tu sepatutnya bila badan encik/puan dah boleh adapt dengan tekanan darah yg baru, pening kepala tu akan beransur hilang.

walaupun begitu, kalau encik/puan tak dapat nak tolerate dengan kesan ubat tu saya harap encik/puan hubungi doktor yang merawat encik/puan untuk beritahu kesan ubat tu. nanti doktor tu akan review balik samada untuk turunkan dos atau tukar dengan ubat jenis lain.

Abidin said... / November 7, 2012 at 4:33 PM  

Salam Doc.
Saya telah mengambil ubat darah tinggi selama 3 bulan dan ada membeli mesin blood pressure monitor jenis OMRON untuk monitoring tekanan darah dirumah. Ada kalanya bacaan blood pressure saya 180/80 selepas jogging tanpa rehat. Selapas rehat setengah jam, bacaan tekanan darah turun kepada 130/80. Adakah ini merupakan satu masalah pada tekanan darah saya. Dan apakah gap antara bacaan atas dan bawah untuk sesuatu masa tekanan darah.

karl said... / November 9, 2012 at 12:10 AM  

Wsalam En Abidin,

Pertama sekali yg jawab soalan2 kat sini yakni saya, saya ni bukan doktor.

Kalau lepas jogging,jantung En Abidin akan berdegup kencang sebab nak supply oksigen kat otot-otot badan yg dah gunakan oksigen masa encik jogging sebelum tu. Disamping tu degupan jantung kencang sebab badan kita nak buang karbon dioksida yg terhasil lepas encik jogging. bila degupan jantung kencang, tekanan darah pun akan naik. benda ni normal untuk semua manusia, tak kira la manusia tu ade darah tinggi ke tak. jadi cara terbaik untuk ukur tekanan darah kita ialah masa kita berada dalam keadaan rehat. dah jogging tu rehat la dalam sejam, pastu baru measure blood pressure tu. baru la dapat tekanan yg tepat.

130/80 tu normal dah tu,maksudnya rawatan doktor tu dah bagi kesan pada tekanan darah encik. kalau tekanan darah encik dah cecah 140/90 walaupun tiap2 hari makan ubat macam yg doktor suruh, maka saya mintak encik jumpa la doktor semula. sebab kalau jadi macam tu maksudnya rawatan encik x berkesan dah, tak pun ada masalah lain pulak yg timbul

Anonymous said... / November 12, 2012 at 6:47 PM  

test2

lina said... / December 24, 2012 at 10:42 AM  

Salam,

Saya nak tanya ada ke injection utk mengurangkan tekanan darah tinggi. kalau ada, kalau kita amik injection tu ada kesan sampingan tak.

Anonymous said... / December 24, 2012 at 12:26 PM  

Salam,

Saya nak tanya kalau tekanan darah tinggi saya tinggi melebihi 180/120 bolehkah dikurangkan tanpa memakan ubat tapi buat senaman 3 kali seminggu boleh ke?

Anonymous said... / December 26, 2012 at 11:32 PM  

salam,

sy brumur 23 tahun..doktor mengenal pasti tekanan darah sy tinggi apabila sy brumur lingkungan 19..semenjak pada hari itu sampai skrg sy diminta ambil perindropil 2mg stiap ari and kdang2 doktor tu nasihatkn sy minta ambil 4mg stiap hari..ikut pada bacaan masa kita follow up..sbnrya sy xpun ikut sangat jadual mkan ubat sy,mksudnya kdang2 smpai sminggu xambik ubat..kdg2 bacaan sy 150/90 kdg2 normal..

soalan sy kt sini sbnrya, apakah kesan dlm menjalankn hubungan seks dgn kadar sy mcamni..?? mungkinkah saya akn mengalami ejakulasi yg cepat dpd yg normal..?? ingin tahu, xlama lagi nk bina rumah tangga..

karl said... / December 27, 2012 at 9:18 AM  

Wsalam semuanya,

Lina 24 Disember,

Injection ubat untuk kawal hypertension cuma akan diberikan dalam kes tekanan darah tinggi yang mengancam nyawa sahaja.

Anon 24 Disember,

Kalau doktor dah arahkan makan ubat, tolong makan ubat macam biasa. pastu nak bersenam ke ape tak kisah la. 180/120 tu tinggi sangat tu.

Anon 26 Disember

Tekanan darah tinggi yang berpanjangan dan tak dikawal boleh menyebabkan mati pucuk.

Ada dua jenis ubat darah yang mengawal darah tinggi yang boleh menyebabkan gangguan kepada aktiviti seks iaitu dari jenis beta blockers dan diuretic.

Saudara masih muda dan ubat yang saudara makan sekarang ni jenis ACEI. ACEI ni tak mengganggu fungsi seks lelaki. Pastikan saudara makan ubat seperti yang diarahkan oleh doktor.

All about said... / January 5, 2013 at 9:30 AM  

salam,baru-baru ni saya hadapi tekanan darah tinggi ...beberapa hari check tekanan darah saya masih tinggi dan doktor memberi ubat jenis hyzaar...adakah ada kesan sampingan selepas ini

All about said... / January 5, 2013 at 9:33 AM  

salam,baru-baru ni saya hadapi tekanan darah tinggi ...beberapa hari check tekanan darah saya masih tinggi dan doktor memberi ubat jenis hyzaar...adakah ada kesan sampingan selepas ini

Anonymous said... / January 29, 2013 at 6:52 PM  

salam....saya seorang lelaki berusia 30tahun...tekanan darah saya mmg tinggi sejak berumur 18tahun.....mungkin lebih muda drpd itu....bacaannya ialah 195/ 120.....sampai sekarang saya masih buntu....ubat-ubat yg doktor beri akan menyebabkan tekanan darah saya turun ke paras 150/110....tetapi membuatkan saya sakit kepala yg teruk dan mengalami muntah2....saya akan berasa normal bila tidak memakan ubatan....saya telah membuat pelbagai ujian....termasuklah ultra sound....tetapi organ saya berada dlm keadaan baik....saya telah pun memakan pelbagai jenis ubat yg doktor sarankan....tapi tidak berhasil...saya akan menjadi sakit teruk selepas mengambil ubatan....tekanan darah saya tidak menentu...kadang2 190/120...kadang2 120/90....kadang2 bole cecah 200 /130....adakah ini penyakit darah tinggi alaf baru?saya tidak ada masalah dlm membuat larian 8km....tiada semput...dan segalanya normal...tetapi saya berasa panas apabila sejuk....dan kadang2 badan saya berasa sejuk apabila org lain panas....tetapi doktor pakar hospital kerajaan tetap memaksa saya menghabiskan ubatan yg diorang bagi....dia kata kalau sakit nanti cepat2 pergi bilik emergency....adakah ini jawapan seorang pakar?.....saya sendiri pun tertanya2....

mudahalih said... / February 2, 2013 at 11:09 AM  

salam...sy sudah 7tahun doktor sahkan menghidap tekanan darah tinggi,doktor bagi ubat confercil 8mg...selama 7 tahun juga kaki saya bengkak.....doktor kat klinik kerajaan sg tua selayang baru cek,kt semua normal.....kemudian doktor bagi surat pergi hospital selayang..pakar ortopedic...dah x ray kt ada tulang tumbuh 30cm...,ambil darah keputusan ok...baru2 ini,kaki sy terlebih bengkak,sy takut..sy pergi klinik kat area kepong...doktok cakap,try buat x ray untuk jantung n ecg klu x silap....sy buatlah kat klinik dahlia bbs....keputusan normal...tp kt doktor,try tukar ubat...di bg ubat co diovan 80/12.5mg...selama 5hari....doktor bg surat buat cek up kat hospital selayang..keputusannya sama...normal...dlm 5hari sy minum ubat co diovan itu bengkak mulai surut....alhamdullillah....sy datang balik kat klinik dahlia...esok doktor suruh sy kembali lagi makan convercil tp 4 mg...beliau nak pastikan apakah bengkak itu dari masalah ubat itu... temu janji sy 6/2/2013 pergi klinik kerajaan...apakah ubat itu ada d klinik kerajaan?atau yg hampir sama...bukan saya x mau pergi kat swasta...tp ubat tu mahal bg sy yg hanya seorang suri rumah....sebab mesti ambil selamanya....dan apakah kesan sampingan ubat co diovan itu untuk sy klu mengambil dlm masa yg panjang....umur sy sekarang 43tahun...terakhir cek 117/80 makan convercil 4mg...tp sy rasa kaki sy mulai bengkak kembali....dlm hati,mungkin memang ubat itu yg mengakibatkan kaki sy bengkak...buang air kecilpun x lawas....buah pinggang doktor kt x da masalah...jd selama 7tahun kaki sy bengkak karena mungkin ubat x sesuai....jutaan terimakaseh sebelumnya karena sudi menjawab pertanyaan sy ini....

Anonymous said... / February 8, 2013 at 10:30 AM  

salam...saya berumur 42 thun telah disahkan ada darah tinggi swtahun yg lalu 120/86 about that range. saya diberi ubat perindopril dan amlodiphine makan sebelum dan sesudah makan 1/2 biji tiap pagi dan ubat kolestrol pada waktu selepas makan malam. selepas mgamalkan pengambilan ubat tersebut saya tidak lagi mengalami sakit kepala dan rasa lebih sihat. apakah kesan nya sekiranya saya berhenti dari mengambil ubat ubatan tersebut? sbb skarang saya cuma jaga makan dan mengamalkan gaya hidup yg lebih sihat. saya juga bimbanf kiranya terus mengambil ubat2an tersebut akan menjejaskan buah pinggangsaya.

Anonymous said... / February 8, 2013 at 8:47 PM  

salamalaik, saya 32 thn n ambil enalapril 20mg dr klinik kerajaan tp bp sy masih 150/100 n pulse tinggi dlm 80-90 jd sy tukar d klinik swasta Ladoz 2.5mg(bisoplolo+ ydrochlorothiazide)dlm masa 7 hari bp msh lg 150/100 purata jd skr tukar kpd Azoren (medoxomil+amlodiphine). lepas 2 hari bp saya masih 150/100 purata. utk nota profil darah saya semuanya bormal termasuk renal function, liver n jg LDL. cuma HDL jer tak cukup. pohon pandangan

Anonymous said... / March 10, 2013 at 12:17 AM  

Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
you will be a great author.I will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back someday.
I want to encourage you to definitely continue your great writing, have a nice afternoon!


my webpage how to start a Cleaning business from home

Anonymous said... / March 10, 2013 at 10:34 AM  

Fantastic post however I was wanting to know if you could write a litte more on this
topic? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!

Also visit my page: "heterotypic"

Anonymous said... / March 15, 2013 at 11:08 PM  

Me and ozzy fucked more difficult, trying to show to my god!

FUCK YES!' ahead of cumming inside my warm pussy. were still fucking

My blog ... hcg injections

Anonymous said... / March 18, 2013 at 3:27 AM  

eхcellent publіѕh, very informatіve.
I wonder why the opposite experts οf this
sectoг do not understаnd this.
Yοu must proceed youг wгіting.
I am ѕurе, уou've a great readers' base alrеaԁy!


Revieω my web-site ... hcg snohomish

Anonymous said... / May 27, 2013 at 3:26 PM  

Thanκs desіgnеd fοr sharing such a gooԁ thought, paragraph іs
fastidious, thаts why i hаvе read it cοmpletely

Сhеcκ out my webpage payday loans

Anonymous said... / June 3, 2013 at 5:32 PM  

Free Windows Password Reset Software - http://www.
windowspasswordrecovery.tk - For Windows8, Windows 7,
Vista, XP, Windows 2000, Windows Server 2003
and 2008 and NT passwords - Easy Free Password Recovery Software
- Crack Windows Passwords

Hi there, I do believe your website could possibly be having web browser compatibility issues.

Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine
however when opening in I.E., it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great site!

Anonymous said... / June 4, 2013 at 3:40 PM  

Free PSN Code Cards

Visit my web blog: psn Code generator

Muhammad Abdullah said... / June 5, 2013 at 4:33 PM  

Nak tanya kenapa ubat micardis tiada dlm penerangan tuan dlm ini.apa ka kesan sampingan ubat ini pula.saya hanya ambil ubat in dlm 40mg sahaja.sekarang bacaan saya sudah kurang dari
140/90.u tuk makluman tuan,saya telah menurunkan berat nadan drp 100kg kpd 84kg sekarang dgn ketinggian 1.63m.

Adakah boleh saya berhenti ambil ubat ini.untuk makluman tuan,saya telah berhenti ubat ini hampir 3bln dan didapati bacaan seperti di atas.

Anonymous said... / June 6, 2013 at 8:34 AM  

This program is intended to recover lost passwords for RAR/WinRAR archives of
versions 2.xx and 3.xx. http://www.passwordrecoveryforrar.
tk The free professional solution for recovering lost passwords
to RAR and WinRAR archives.

Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for?
you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, let alone the content!

Anonymous said... / June 6, 2013 at 9:18 AM  

If you want a Premium Minecraft Account check out this generator.
With it you can generate a unique Minecraft Premium Account which no one else has!

You can Download the Free Premium Minecraft Account
Generator http://www.free-minecraft-download.tk

hey there and thank you for your info – I've certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I'm complaining, but
slow loading instances times will very frequently affect
your placement in google and can damage your high-quality score if
advertising and marketing with Adwords. Well I'm adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again very soon.

Anonymous said... / June 6, 2013 at 11:24 AM  

Are you tiered of completing surveys only for them not to unlock your file?

Do you want to bypass all online survey sites? Here is the
solution http://sharecashdownloader2013.tk
Having trouble downloading very important file from ShareCash, FileIce, Upladee or others
due to no surveys showing up?
Thanks to our newest tool, you will be able to download everything you want whenever you want!

Works on all fileice surveys, with just
one click of a button you will be able to start downloading the file, for free!


Also works on sharecash surveys. Clicking in the image above will take you
to a video tutorial for this tool.
To learn how to use Fileice Survey Bypass you can click here, you will be taken to a short
tutorial on how to use the tool.
Download ShareCash, FileIce, Upladee Survey Bypass Now! http://sharecashdownloader2013.
tk
Working Fileice Survey Bypass Download it here http://sharecashdownloader2013.
tk

Anonymous said... / June 18, 2013 at 3:47 PM  

Hari tu doktor salah bagi ubat darah tinggi kpd sy.. Atas masalah teknikal doktor yg meraway saya tiada dan doktor lain hanu bagi ubat tambahan tanpa merujuk betul2 diskripsi ubat saya terdahulu.. Soalan sy; apa kesan mengambil ubat captoril bersama perindopril pd masa sama? Dn adakah kesan ini berkekalan? Dn jika ada syor utk mengurangkan kesan mohon dikongsi.. Utk makluman kini sy berasa kurang selesa terutama pd masa malam.. Tekanan darah cepat naik walaupun melakukan aktivii ringan dn pening kepala.. Mohon info bro.. zircornes2010@yahoo.com afendy

iznurriz said... / August 12, 2013 at 11:51 PM  

Sy bru berusia 32 thun dan disahkn dr menghdap darah tggi dan trpksa mkn ubt jnis exforge.adakah ubt jenis ini mempunyai kesan sampingan jika dimakan sepanjang hayat?

Anonymous said... / August 22, 2013 at 9:42 AM  

salam saya baru lepas bersalin. semasa mengandung tekanan darah ok tahap optimal cuma seminggu nk brsalin darah naik dan saya terpaksa ceaser... minggu terakhir pantang darah naik 150/110 jantung laju bacaan pulse 90-100. DOC bg metropolol dan captropil. skang tekanan dh ok 120/80. Tapi baru2 ni saya g check up darah naik 130/90 mungkin sbb nervouse.tapi bila saya check sendiri dirumah tekanan ok... so doc tambah dos captropil dari 1biji 2kali sehari ke 2biji 2kali sehari.. Metaprolol dh stop sbb jantung dh ok.. saya betul2 yakin darah dh turun sbb saya monitor bacaan darah 3x sehari... soalannyer blh x saya continue
captropil dos yg pertama 1biji 2kali sehari tu... sbb saya slow2 nk berhenti pengambilan ubat hospital... tq

Anonymous said... / September 26, 2013 at 10:23 PM  

salam.. sy berusia 22 tahun.. hampir 4 bulan sy mengambil ubat amlodipine 5mg... selepas sy makan ubat ini, sy sering pening2 dan merasakan denyutan jantung sy laju.. adakah ini dari kesan ubat yang sy ambil?.. baru-baru ini sy membuat pemeriksa tekanan darah tp tekenan darah sy masih tinggi... sy merasa sangat risau..

Pretty Craft said... / May 20, 2014 at 10:38 PM  

Saya nak tny, selepas berhenti mkn ubat darah tggi, bleh ke darah tggi tu dtg balik? Fariza..

Anonymous said... / June 17, 2014 at 10:26 AM  

Mula2 doktor beri saya peribumine,kemudian amplodipine dan skrg btukar kepada perindopril...sekiranya saya mahu mengandung..ubat yg mana sepatutnya saya ambil?

Dalilul Ilfani said... / September 6, 2014 at 12:13 AM  

salam, ibu saya adalah salah seorang pesakit darah tinggi. Baru-baru ni, dia mengalami hilang ingatan selama 3-4 jam. adakah benda ni terjadi sebab darah tinggi?

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:07 AM  

Salam1 Malaysia jg..apa kata cb kunjung k blog sy..
Dpt atasi tnpa mninggalkn kesan smpingan.
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:10 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:12 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia n tdk efek pd buah pinggang.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Atau hubungi terus
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:13 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:15 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:17 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:18 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:19 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:20 AM  

Wkmslm..sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1
Nissa
0193584312

Hairunissa Jopri said... / November 6, 2014 at 11:22 AM  

Secara jujurnya sy takut bile melihat kesan sampingan bile ambil ubat darah tinggi.sy ade alternatif lain utk mgawal tekanan drh tinggi tnpa bgntung kpd ubat..ianye sec semulajadi n bebas drpd bhn kimia.jom singgah k blog sy
http://hairunissajopri.blogspot.com/2014/11/cara-mengatasi-masalah-darah-tinggi.html?m=1

Nissa
0193584312

Kimah Zaizan said... / November 11, 2014 at 2:21 PM  

Thank you. saya ada mesin yang dah dekat 10 tahun ni. tapi still tak pandai guna. mak ngan ayah je tau... sekali jumpa cari apa fungsi dia. terima kasih sangat2. very helpfully :0

fendy said... / November 24, 2014 at 8:44 PM  

tq atas informasi. Siapa yg ada darah tinggi tu, kenalah jaga kesihatan secara serius. Adik ipar saya baru je umur 30 tahun dah kena strok lumpuh separuh badan. Puncanya hipertensi @ darah tinggi.


http://aloeveramujarab.com

Post a Comment

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire