Paracetamol Poisoning

"Hello, on call pharmacist?" 

"Yes, speaking,"

"Got one case of paracetamol toxicity tonight," Rasa macam nak sergah je makhluk yang mengada-ngada cari pasal tu macam Frank Pierce sergah sorang mat pet yang fail masa bunuh diri (rujuk filem Bringing Out The Dead).

Sampai kat wad, aku jumpa dengan Doktor Apetahnamakauakutaksempatnaktanya.

"Any possiblity of multiple ingestion, or concomitant ingestion with other medications doc?

"So far she claimed she took PCM only. But we also run few tests to investigate whether there's signs for paraquat toxicity,"

"Okay, then i run the TDM (therapeutic drug monitoring) first then once the result available i'll inform you,"

Aku pun run TDM assay. Rasa macam senang pulak malam ni sebab mesin tak meragam. Cobas Integra 4000 tu kadang2 lalok, tapi sepanjang aku on call minggu ni elok je.

Result keluar. Babi betul, toxic pulak dah. Aku seluk saku seluar ambik handphone, call operator pastu suh sambung terus ke medical ward.

"Doc, post ingestion level after 21 hours show high probability of toxicity. Suggest to start NAC protocol on this patient,"

"Okay, u just prepare the protocol and NAC later we'll come and collect," balas Dr W.

Aku buat calculation sikit untuk tengok berapa banyak nak pakai N- Acetylcysteine, antidote untuk paracetamol toxicity. Pergi ke wad, bagitau & explain infusion protocol kat doc & nurse, berapa jumlah dextrose 5% nak pakai, berapa lama nak infuse, ape nak buat kalau tiba2 patient develop anaphylaxis..dah settle semua aku pun blah.
_______________________________________________________________________________________
Keracunan paracetamol atau pun panadol jarang membawa kepada kematian, tapi kalau melibatkan jumlah dos yang besar, masalah serius iaitu kerosakan hati yang serius sebab metabolite paracetamol iaitu NAPQI merupakan free radical yang merosakkan sel-sel hati.

Ada beberapa sebab kenapa keracunan paracetamol ni agak popular. Pertama, senang nak dapat paracetamol. Kedua, ramai yang tak tau paracetamol tak patut dimakan melebihi 4 gram dalam tempoh 24 jam. Ketiga, ramai ingat makan panadol boleh mati cepat - actually teramat jarang yang mati terus lepas makan panadol, selalunya paling cepat mati kalau togok racun rumpai atau pun benzodiazepine macam diazepam.

Nurbisa bagi keracunan paracetamol: N Acetylcysteine. Dose akan diberikan secara 3 peringkat:

1. Loading dose: 150 mg/kg (maximum 15 gram) dalam 200 mL Dextrose 5%, infusion selama 15 - 60 minit (kalau infuse selama 15 minit biasanya doktor akan bagi IV Hydrocortisone 50 mg setiap 6 jam + Chlorpheniramine untuk elakkan allergic reaction terhadap N Acetylcysteine)

2. Maintaining dose: 50 mg/kg (max 5 gram) dalam 500 mL Dextrose 5%, infusion untuk 4 jam.

3. 2nd maintenance dose: 100 mg/kg (maximum 10 gram) dalam 1 L Dextrose 5%, kemudian bagi secara infusion selama 16 jam.

Bagi assignment sikit, kalau berminat nak buat:

(a) Seorang pesakit disyaki mengalami keracunan paracetamol (Paras paracetamol dalam darah: 35 mcg/mL, dos diambil selepas 21 jam). Hitung dose N Acetylcysteine yang diperlukan untuk pesakit ini (berat badan pesakit: 50 kg).

(b) Untuk 2nd maintenance dose N acetylcysteine, didapati bekalan cecair pelarut N Acetylcysteine iaitu Dextrose 5% dibekalkan dalam bentuk botol berisipadu 500 mL. Cadangkan kaedah yang sesuai bagi membolehkan N Acetylcysteine dibekalkan kepada pesakit melalui IV infusion, memandangkan arahan untuk 2nd maintenance dose memerlukan N Acetylcysteine dilarutkan ke dalam 1 L Dextrose 5%

4 comments:

Anonymous said... / August 2, 2011 at 9:28 PM  

salam
nak jwpn assignment bole?
kt hospital BP xde lak kire2 NAC cmne..
bole share x? =)
tq

karl said... / August 3, 2011 at 9:27 PM  

Jawapan assignment:

(a) Dos untuk patient 50 kg.

Loading dose: 150 mg/kg x 50 kg = 7500 mg = 7.5 gram. Larutkan dalam 200 mL Dextrose 5%. Infusion selama 15 - 60 minit. Kalau doktor nak infuse untuk tempoh 15 minute, cadangkan supaya doktor pre-medicate pesakit dengan IV Hydrocortisone 50 mg setiap 6 jam + Chlorpheniramine untuk elakkan allergic reaction terhadap N Acetylcysteine

1st maintenance dose: 50 mg/kg x 50 kg = 2500 mg = 2.5 gram. Larutkan dalam 500 mL Dextrose 5%, infusion untuk 4 jam..

2nd maintenance dose: 100 mg/kg x 50 kg = 5000 mg = 5 gram. Larutkan dalam 1 L Dextrose 5%, kemudian bagi secara infusion selama 16 jam.

Ingat dan ambil perhatian:

Pastikan dos untuk setiap peringkat tidak melebihi had dos yang dicadangkan: Max dose untuk loading dose: 15 gram, 1st maintenance: 5 gram dan 2nd maintenance: 10 gram

(b) Arahan untuk 2nd maintenance dose - infusion selama 16 jam. Jumlah NAC yang diperlukan = 5000 mg.

Disebabkan bekalan Dextrose 5% di hospital dalam bentuk botol 500 mL, jadi bahagi separuh dose yang nak guna tu.

Untuk 8 jam pertama, larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL Dextrose 5% dan infuse selama 8 jam.

Selepas selesai infusion pertama selama 8 jam, sekali lagi larutkan 2500 mg NAC ke dalam 500 mL 5% dan infuse sekali lagi untuk tempoh 8 jam.

najibafandi said... / August 23, 2011 at 2:48 AM  

nak tanya duration for hydrocort & piriton?

karl said... / September 6, 2011 at 11:46 PM  

sorry lambat. actually so far setakat yang aku tau takde definite duration untuk pre treatment tu, just bagi stat je before infuse NAC for 15 min tu. Kalau ade allergic rxn baru cont. bagi piriton tds & hydrocort qid sampai la allergix symptoms subsided

Post a Comment

 
Designed by: Newwpthemes.com | Bloggerized by Dhampire